Zpracování placenty má pro mnoho žen hluboký význam a ačkoli se může zdát netradiční, pro ty, kdo se pro to rozhodnou, je to často cesta k uzdravení a posílení těla i ducha po porodu.
Když jsem poprvé slyšela o zpracování placenty, bylo mi to cizí a zdálo se mi to trochu nepochopitelné. Myšlenka, že bych měla sníst svůj vlastní orgán, který po celých devět měsíců vyživoval mé dítě mi připadala dost nepřirozená.
Připadalo mi to jako něco pro ženy z jiné planety. Ale jak jsem postupně získávala informace během těhotenství, můj pohled na tuto praxi se začal měnit. Již třetím rokem jsem do svého těla nepřijímala žádné léky ani vitamíny a stejně tomu bylo i během těhotenství.
Přestože mi mnozí lidé z okolí radili, abych brala těhotenské vitamíny, rozhodla jsem se jít svou cestou. Věřila jsem, že mé dítě bude zdravé i bez nich. Uvědomovala jsem si však, jak důležité je doplnit živiny a vitamíny po porodu, kdy je tělo vyčerpané a potřebuje energii pro regeneraci.
Můj zájem o placentu se prohluboval, když jsem se dočetla o poporodních rituálech zahrnujících koktejl z placenty a její zpracování do kapslí nebo tinktury. Četla jsem několik článků a nakonec mě velmi ovlivnil emotivní příběh mé kamarádky, která svou placentu rituálně zakopala do země. Důvodem byl její manžel z Bali.
To mě přivedlo k rozhodnutí, že svou placentu zkonzumuji, abych si do těla vrátila živiny a energii, kterou jsem při porodu ztratila. Mělo to pro mě smysl – vrátit tělu to, co bylo jeho součástí, místo toho, aby se placenta stala odpadem.
První krok
S tímto rozhodnutím jsem se svěřila svému partnerovi. Jeho první reakce byla zaskočení a nevěřícnost. Ale pro mě to byla důležitá součást mého poporodního plánu. Sdílela jsem své přání i s mojí dulou Lindou, která tehdy ještě neměla zkušenosti se zpracováním placenty.
Přesto se rozhodla, že se bude dál vzdělávat a připraví se na to, aby mi mohla placentu zpracovat hned po narození našeho syna Theodora. Linda během mého těhotenství dokončila kurz na zpracování placenty do kapslí a já jsem jí byla nesmírně vděčná.
Byla pro mě velkou oporou během těhotenství i při porodu a věděla jsem, že právě v jejích rukách je něco, co bylo pro mě a našeho syna nesmírně důležité.
Na velikosti nezáleží
Po porodu našeho syna Linda počkala na porod placenty, aby provedla poporodní rituál. Odebrala tři malé kousky o velikosti padesátikoruny, rozmixovala je s ovocem a podala mi výživný koktejl, který mě doslova postavil na nohy. Tento placentový zázrak je známý tím, že ženám dodává energii a pomáhá jim rychleji se zotavit po porodu.
Vzhledem k tomu, že jsem hodně krvácela a hrozila mi revize dělohy a transfúze, koktejl mě možná zachránil od těchto nepříjemných procedur. Krvácení se zastavilo a já se cítila natolik dobře, že jsem byla schopná dojít po svých na pokoj.
Význam zpracování placenty
Placenta je dočasný orgán, který během těhotenství zajišťuje jedinečné spojení mezi matkou a vyvíjejícím se plodem. Obsahuje živiny a hormony, které matku vyživují a pomáhají jí zotavit se po porodu.
Držet tuto dózu v rukou byl pro mě hluboce emotivní moment. Kapsle jsou vhodné k dlouhodobému užívání – dodávají energii, pomáhají s hormonálními výkyvy a zvyšují tvorbu mléka.
Kapsle podle tradiční čínské medicíny
Srdce s láskou darované (z pupečníku)
Památka na proběhlý porod a zrození nového života
Možná vám tato praxe může připadat nechutná nebo nehygienická, ale pro mě to bylo hluboké a smysluplné rozhodnutí. Konzumace placenty pro mě nebyla ani odpudivá, ani nepříjemná. Udělala jsem to s velkou vděčností a pokorou, protože věřím v její výživovou hodnotu a v důležitost tohoto rituálu pro zdraví mého syna i mě samotné.
Pokud i ty přemýšlíš o zpracování placenty a máš nějaké dotazy, neváhej mi napsat nebo oslov přímo Lindu. Zajímá Tě víc o mém porodu? Zrození našeho syna Theodora M. očima naší duly najdeš tady.
Přeji i Tobě krásný zážitek z porodu.
Tvoje Aneta